Khamis, 13 Jun 2013

Bukit Broga Dalam Ingatan.


Cik Aisyah!!! Jom kita pergi Bukit Broga.. Lembut ajer si Khaidzir mempelawa saya apabila masuk di kamar kerja saya. Geng minat rekreasi di pejabat  mengajak pergi mendaki Bukit Broga yang terletak di Semenyeh. Oleh kerana saya tinggal di Bangi maka jarak bukanlah satu masalah lagi pun  memang teringin sangat nak mendaki Bukit Broga ini.. Almaklumlah melihat gambar-gambar di Face Book rakan-rakan mengamit keinginan untuk pergi.   Apa lagi perbincangan yang banyak kali berubah akhirnya terputus juga dengan hanya 3 orang yang akan pergi saya, Amirah Sofea dan Khaidzir. Khaidzir Zaharin ni memang kaki gunung dan out door. Beliaulah yang memberitahu arah jalan dan akan menunggu di kaki bukit jam 7.30 pagi.


Hahahahaha.. ketawa saya dengan Amirah Sofea bila jam 7.30 pagi kami berdua masih dalam rumah baru memakai sepatu. Tup tup terdengar bunyi telefon dari Khaidzir bertanya di mana kedudukan saya. Rasa bersalah dan meminta dia menunggu atau pergi bersarapan pagi sementara menunggu mak-mak datin ni bergerak.. hehehehe..



 

 
8.10 pagi  akhirnya kami sampai di kaki bukit dan melihat sekitar.... wow banyaknya kereta yang parking di celah pokok kelapa sawit. Lalu saya terus memandu masuk dengan membayar RM2.00 untuk parking kepada Aunty berbangsa Cina. Beliau mengalukan kehadiran kami dengan ucapan "Morning..." dengan nada mesra sekali.. Alhamdulillah ada juga parking untuk Gen2ku. Sebaik sampai, saya terus telefon Khaidzir.. dengar nada mengahnya.. rupanya dia dah berada 3/4 pendakian dan meminta saya terus  mendaki semementara dia turun menjemput saya dan Amirah.



Tidak sampai 10 minit Khaidzir pun dah ada di hadapan kami.  Kami pun bersama ramai pendaki lain meneruskan pendakian.  Semasa pendakian sentiasa berselisih  dengan ramai pendaki yang telah turun ke kaki bukit. Saya kira beratus orang berselisih turun dari pendakian Bukit Broga ni. Menurut Khaidzir kami kira terlewat kerana ramai pendaki seawal subuh sudah berada di atas puncak untuk melihat matahari terbit atau sebagai satu senaman pendakian. Terasa meriah seolah berada satu pesta apabila melihat ramainya pencinta alam atau penggemar rekreasi yang hadir pada hari ini. Menurut Khaidzir beginilah keadaan bila hujung minggu. Pengunjung sentiasa ramai dan dalam waktu jam 9 pagi ini sudah 60 peratus pengunjung sudah turun dan balik. Apatah lagi hari itu adalah hari cuti umum sempena Hari Keputeraan DYMM Yang Di Pertuan Agong  (Sabtu: 1 Jun 2013)
 

Oklah.. dalam perjalanan sambil sembang-sembang saya memerhati para peserta yang pelbagai keturunan, pelbagai lingkungan usia dan latarbelakang. Dari kanak-kanak seusia 3 tahun lebih hinggalah ke usia lewat 50an sama-sama menuju impian yang sama ke puncak Bukit Broga. Saya kagum dengan ibu bapa yang mendidik anak-anak kecil mendaki bersama mereka. Dalam bertembung sempat juga bertegur sapa.  Maklum balasnya mengapa mereka bawa anak yang masih kecil kerana ingin mendidik mereka dari segi ketahanan fizikal dan mental. Wow.. saya merasakan jika ramai ibubapa yang bersikap positif begini tentu akan melahirkan anak watan yang berjiwa kental.

  
Matahari semakin terik walau jam baru menunjukkan pukul 9.30 pagi apabila sudah sampai ke Bukit Botak. Subahanallah cantik sungguh ciptaan Illahi bila saya berdiri dari aras ini kulihat pemandangan alam semulajdi menghijau dan langit cerah kebiruan. Apa lagi kamera HP ku pun mencari sudut yang saya rasa cantik dan menarik.
Ternyata Bukit Broga setinggi 400 meter terletak di Semenyeh ini menjadi tumpuan ramai bagi penduduk sekitar lembah Klang dan kawasan sekitarnya. Apa lagi.. sesiapa yang belum pergi ke Bukit Broga saya mencadang supaya pergi..

Sinar terik di pagi hari,
Bunga lalang megah berdiri,
Mata melirik riang terperi,
Penat hilang di broga ku berdiri..

Oleh: Syanz Abdul Raoof

4 ulasan:

idayu suro berkata...

Assalamualaikum..sy sedang melakukan kajian mengenai Bukit Broga..boleh tak akk isi kan questionair sy neyh? kalau boleh terima kasih sgt2 https://docs.google.com/forms/d/1l3ImaaV7QuPRwXpXYVak7MVnsx0RjgRuGsdXBzMfrXw/viewform#start=openform

akk boleh post dlm FB akk..bg dkt kwn2 akk.tqvm <3

idayu suro berkata...

Assalamualaikum..sy sedang melakukan kajian mengenai Bukit Broga..boleh tak akk isi kan questionair sy neyh? kalau boleh terima kasih sgt2 https://docs.google.com/forms/d/1l3ImaaV7QuPRwXpXYVak7MVnsx0RjgRuGsdXBzMfrXw/viewform#start=openform

akk boleh post dlm FB akk..bg dkt kwn2 akk.tqvm <3

Syanz Abdul Raoof berkata...

Waalaikummusalam.. ok tiada masalah saya dah pun post di FB saya.
Terima kasih.

Mimie Sofia berkata...

kenangan yang tak dpt dilupakan..cuma lain kali kena makan sebelum mendaki..huhu