Selasa, 3 Julai 2012

Rindu Bak..

Beruntung bagi mereka yang masih mempunyai ayah.  Tiba-tiba aku terfikir perkara ini. Aku bertanya balik kenapa aku terfikir perkara ini? Ini bermakna sebenarnya aku merindu ayahku sendiri.. merindui untuk aku becerita manja tetapi penuh hormat dengannya.. Aku rindu untuk bertukar fikiran dan menyatakan apa yang aku fikirkan. Aku rindu untuk berkongsi cerita dengannya. Aku mula rindu segalanya tentang Bak. Andainya dia masih ada, ingin sahaja aku pecut kereta ini kembali menemuinya dan menyatakan apa yang berbuku di hatiku, apa yang membuat aku marah dan apa yang membuat aku sedih.

Aku sebenarnya tahu apa yang akan dilakukan.. iaitu hanya menjadi pendengar yang baik.. mendengar apa sahaja yang aku katakan.. dan aku tahu dia akan tersenyum dan mengangguk-angguk kepala memahami apa yang aku kata. Aku tahu dia akan berkata "selagi nama manusia, pasti tidak akan berpuas hati" dan aku akan membayangkan dia akan berkata "aruah ayah Bak pernah berkata, harta dan wang inggit boleh dicari.. usah takut untuk dikongsi..jika itu yang membuat mereka bahagia dan hidup, jangan kerana kedekutnya kita maka mereka akan hilang sifat kemanusiaan, dan Allah berhak mengambil nyawa manusia bila-bila masa dan sifat sabar itu adalah paling utama" Pastinya aku akan terdiam bila mendengar kata-kata ini. Dapat kubayangkan wajah tenangnya dan senyuman manisnya serta renungan matanya yang meminta aku mengerti.


Di kala ini aku mengimbau dan menolog setiap detik bersamanya. Siapa diri kita, bagaimana pun status kita perlunya ada seseorang yang boleh menjadi pendengar segala masalah kita dengan tenang tanpa menambah keperitan hati. "Bak, saya rindu Bak!. Ya Allah, rahmatilah rohnya ayahendaku Abdul Raoof bin Jabir@Tuaka. Sedetik ku pejam mata.. dan ada kelegaan dalam hati ini. Syukur, Alhamdulillah.

Syanz Abdul Raoof 
10.00pm@3Julai2012
Bangi.
  


Tiada ulasan: