Sabtu, 30 Julai 2011

Terkenang sahabat yang telah tiada... Hayati Ab Hamid

Dalam masa melayan lagu-lagu lama terutama lagu yang mengiringi pembesaran ketika aku di alam remaja, lagu-lagu dari penyanyi seperti Rano Karno, Jamal Mirdad, Endang S. Taurina, Hatty Koes Endang, Jamal Abdillah, Sharifah Aini, Broery Marantika selain penyanyi 60an yang sentiasa segar ke udara mlalui corong-corong radio. Dalam aku melayan lagu Broery tetiba aku terharu kerana lagu yang dinyanyikan Broery ini amat menyentuh hatiku.  Lagu yang juga dipopularkan oleh Sharifah Aini bertajuk "Jatuh Cinta" membuatkan aku teringat kepada seorang sahabatku bernama Hayati Abdul Hamid. 

Mengingat kembali sahabatku ini, orangnya tinggi lampai, berwajah putih dan amat anggun pada pandanganku. Persahabatan kami bermula dari Darjah 1 hingga ke Tingkatan 5 dan kebetulannya kami memang mempunyai hubungan kekeluargaan.  Dari zaman kanak-kanak di Sekolah Kebangsaan Benut  hingga ke zaman remaja di Sekolah Menengah Benut kami sentiasa bersama dari darjah 1 hingga darjah 6, dan dari tingkatan 1 hingga 5, kami tidak pernah berpisah.  Aku mengkaguminya kerana dia memang bijak dalam penulisan, bahasanya indah dan tersusun ternyata terbukti apabila dalam SPM beliau mendapat A dalam subjek Bahasa Malaysia.  Dalam berbicara ada sahaja ayatnya yang akan memberikan satu analogi kepada pemikirannya yang menunjukkan dia memang seorang yang matang. Sebagai sahabat sejak kecil kami saling becerita apa sahaja topik mengenai kehidupan, cita-cita dan juga tidak lari dalam aspek cinta. Keserasian kami adalah kami sentiasa menjadi pendengar walaupun cerita yang diucapkan telah beberapa kali diceritakan.

Selesai tamat belajar aku mula keluar dari pekan Benut ke Johor Bahru dengan memulakan kerjayaku sebagai kerani di sebuah syarikat swata dan juga menjadi guru sandaran di bebarap buah sekolah di sekitar Johor Bahru sehinggalah aku kembali ke pekan Benut dan mengajar di sekolahku sendiri iaitu Sekolah Kebangsaan Benut. Bermula dari sini kami bertambah rapat, almaklum semua rakan sekolah telah berhijrah dan aku pulak kembali ke kampung mengajar. Kami ibarat belangkas dan kesempatan masa cuti kami akan bersama dan di sinilah aku mengetahui sahabatku ini memang suka menyanyi dan lagu dendangan Sharifah Aini adalah di antara lagu kegemarannya. Lagu Jatuh Cinta yang dilagukan akan diperjelaskan bait-bait liriknya kepada aku dengan menyatakan betapa indah senikatanya..dan berkata ' Syant! cuba ko dengar lirik lagu ini.. sebening air telaga, sebersih awan tak tercelah.."  menggambarkan betapa suci dan bersihnya perasaan dia kepada pasangannya,,," dan lagu ini juga dia nyanyikan semasa dia dirawat di hospital kerana sakit kenser. 

Apabila suaminya menghubungiku menyatakan pesanan sahabatku memintaku menjaganya walau hanya semalaman membuatkan aku terus mengambil cuti dan balik ke Johor. Pada masa itu aku telah bekerja di Rembau, Negeri Sembilan.Semalaman aku menemanninya, mengimbau kisah-kisah lama dari zaman kanak-kanak, remaja dan tentunya kesengsaraan yang ditanggung sebagai isteri dan juga kesakitan wabak kenser yang ditanggungnya. Sebagai sahabat tentunya akau banyak memebri memberinya perangsang untuk hidup dan menerima ujian Allah dengan penuh redha di samping usaha dan tawakal.  Aku tahu dia begitu tabah dengan dugaan yang Allah berikan padanya, sebagai seorang isteri dan mempunyai anak yang kecil seramai 3 orang tentu hatinya dan perasaanya cukup derita. Dalam ksakitan namun ada ketenangan di raut wajahnya.  Sebagai menghiburkan hatinya sendiri dia sempat meminta untukku sama-sama menyanyi lagu yang digemarinya dan tentunya lagu "Jatuh Cinta". 

Dua minggu selepas aku menemanninya, aku mendapat perkhabaran bahawa dia telah meninggalkan aku buat selamanya.. dan terkilanya aku kerana ketika itu aku berada di Kota Bahru Kelantan kerana menghadiri seminar. Malam ini (lewat dinihari) tiba-tiba terimbau kenangan ini apabila mendengar lagu dendangan Broery Marantika - Jatuh Cinta membuatkan aku menjadi sayu.  Sebagai sahabat aku tak pernah melupaimu walau sudah hampir 15 tahun  berlalu dan aku akan panjatkan doa agar dirimu dalam ditempatkan bersama orang-orang yang dirahmatiNya.  Al-fatihah.. Amin. 

Tiada ulasan: