Sabtu, 11 Jun 2011

"TETIBA HAND PHONE KU HILANG"

Semasa urusan lawatan muhibah antara dua keluarga di Terengganu, saya dan ahli keluarga sempat mengunjungi sahabat lamaku di Marang Terengganu. Sahabatku ini Puan Amree binti Abdul Rahman adalah rakan setugas di Taman Seri Puteri Rembau dahulu dan kini beliau seorang guru.  Hampir 12 tahun tidak bertemu.. Alhamdulillah akhirnya kami bertemu dengan penuh gembira. Saya dan keluarga ibarat rombongan marhaban di waktu musim hari raya.. Bayangkan kehadiran kami  semua seramai 18 orang.. Gamat rasanya.. dan tentu meriah sakan di rumah sahabatku ini. 

Rajin sungguh sahabatku ini membuat pelbagai jenis kueh muih dan kebetullannya hari itu adalah sambutan hari kelahiran anak bongsunya. Dalam sibuk berbual sakan, mengimbau kisah-kisah lalu sambil makan dan minum aku pun sengaja meletak telefon bimbitku di atas meja makanan. Oleh kerana terlalu seronok berbual dan makan-makan aku pun lupa hal telefon bimbitku.

Bila sahaja hendak beransur balik, aku pun mula memeriksa beg tanganku.. aku mendapati HP ku tiada dalam beg tangan.. tapi aku masih perasan di saat akhir aku ada meletaknya di atas meja sederet dengan hidangan makanan tadi.

Aku pun mula mencari di atas meja tapi tak ketemu juga. Akhirnya Azman suami sahabatku mendail no telefon ku.. terdengar sayup-sayup tapi tidak tahu di mana.. seolah-olah bunyi telefon itu berada di mana-mana. Masalahnya tiada siapa yang melihat HP ku tu berada di atas meja tu, tapi aku begitu yakin sememangnya di situ aku meletaknya.

Segala pelusuk ruang tamu dicari tapi tak jumpa tetapi kedengaran sayup-sayup bila didail.  Masalahnya HPku volume brnada rendah.  Terasa malu juga aku kepada sahabatku dan ahli keluarganya.  Pertama kali datang sudah bikin kecoh dan dalam masa yang sama terasa lucu juga.
 
Dalam suasana sibuk mencari, aku berhampiran dengan ibuku.. dan pastinya nada deringan HPku begitu jelas. Aku memandang ibuku dan ibuku memandang ku penuh suspen. Aku hampiri poket baju ibuku dan aku mula ketawa kerana terdapat dua HP di dalam poket baju kurungnya. Ibuku terpinga dan turut ketawa. Confirm orang tua ini ingat HPku adalah HPnya lalu menyimpannya dalam poket bajunya kerana HPku pun lebih kurang sama miliknya. Hahahahaa... satu rumah berderai ketawa... dan mungkin juga ibu mmpunyai masalah lupa.. heheheh tapi kami faham. Maafkan kami wahai tuan rumah akan kekecuhan ini. Aku pasti peristiwa ini akan menjadi agnda lucu kami bila bertemu kembali.

Tiada ulasan: