Gambar di atas adalah nasi pilau ayam (pilau kuku) yang telah saya buat melalui resepi yang dikirim oleh sahabat dari Zanzibar, Tanzania. First time saya buat pada 17 Julai 2011 bersempena juadah berbuka puasa pada hari nisfu Syaaban. Rasanya sedap, cara membuatnya juga mudah dan ringkas. Sebenarnya kalau bahan semua ada ianya mudah untuk kita nak mulakan memasak-masak ni. Paling utama dalam bab memasak ni kena emosi yang stabil, ini adalah kerana bila memasak dengan rasa gembira, ikhlas dan scara tidak langsung kita akan seronok.. bila seronok hasilnya wow! marvelous.. oklah, jom kita lihat-lihat resepinya.. (berdasarkan apa yang telah saya buat pada 17 Julai 2011)
Bahan A:
Ayam atau daging (4 ketul untuk 4 orang makan) potong ikut minat dan kuantiti ikut bilangan orang.
kentang potong dadu (3 biji boleh potong 4 atau 6) bergantung saiz kentang
Blend bawang besar(2 labu) dan halia(i inci) bersama garam (kemudian tumiskan, slepas itu masukkan daging atau ayam dan kentang. masak hingga empok. (elok kentang di masukkan kemudian takut ianya bnyek bila di masak lama) bila dah empok asingkan isi dengan sopnya. saya suka lebihkan bawang karana rasanya akan lebih manis dan sedap.
Ayam atau daging (4 ketul untuk 4 orang makan) potong ikut minat dan kuantiti ikut bilangan orang.
kentang potong dadu (3 biji boleh potong 4 atau 6) bergantung saiz kentang
Blend bawang besar(2 labu) dan halia(i inci) bersama garam (kemudian tumiskan, slepas itu masukkan daging atau ayam dan kentang. masak hingga empok. (elok kentang di masukkan kemudian takut ianya bnyek bila di masak lama) bila dah empok asingkan isi dengan sopnya. saya suka lebihkan bawang karana rasanya akan lebih manis dan sedap.
Bahan B:
Blend bawang kecil (4 biji), bawang putih (2 biji), jintan (1 sudu teh), lada hitam 91 sudu teh) dan buah pala (2 biji). Selepas itu tumiskan bahan ini dan masukkan air sop daging atau ayam tadi. Bila medidih masukkan brasmati atau beras biasa. Apabila beras dah mula hampir kering masukkan ayam atau daging beserta kentang tadi. Tunggu hingga masak dan boleh dihidangkan.
Lauk sampingan:
Menurut sahabat saya.. dimakan dengan salad (buah tomato dihiris dicampur garam), kalau ikut selera kita ianya ibarat acar. Pada hari itu saya menggunakan bahan yang sedia ada iaitu.. timun, lobak, bawang besar dan lada yang semua saya mayang dan kemudia saya letak cuka dan gula.. wow memang best... Acar ini akan menaturalkan rasanya kalau kita rasa muak.
Blend bawang kecil (4 biji), bawang putih (2 biji), jintan (1 sudu teh), lada hitam 91 sudu teh) dan buah pala (2 biji). Selepas itu tumiskan bahan ini dan masukkan air sop daging atau ayam tadi. Bila medidih masukkan brasmati atau beras biasa. Apabila beras dah mula hampir kering masukkan ayam atau daging beserta kentang tadi. Tunggu hingga masak dan boleh dihidangkan.
Lauk sampingan:
Menurut sahabat saya.. dimakan dengan salad (buah tomato dihiris dicampur garam), kalau ikut selera kita ianya ibarat acar. Pada hari itu saya menggunakan bahan yang sedia ada iaitu.. timun, lobak, bawang besar dan lada yang semua saya mayang dan kemudia saya letak cuka dan gula.. wow memang best... Acar ini akan menaturalkan rasanya kalau kita rasa muak.
Paling best kalau kita minum dengan air limau.. sekurangnya akan membakar kalori dalam badan... oleh kerana batuk maka elok kalau dibuat air limau campur madu.
Difahamkan nasi pilau ini adalah makanan harian orang Zanzibar. Ringkas dan mengenyangkan. Sedap pun sedap (bergantung kepada kemahiran sendiri dan adaya kreativiti masing-masing mengikut selera). Boleh tambah biji gajus, badam atau kismis sebagai penambah selera dan mencantikkan makanan apabial dihidang.
Sesuai dihidang untuk berbuka puasa dan juga jamuan seperti rumah terbuka bila musim raya nanti. Selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan